Presbiyopi (Yakın Görme Bozukluğu)

Presbiyopi (Yakın Görme Bozukluğu)

  • Presbiyopi (Yakın Görme Bozukluğu)

    • 40 yaşından sonra yakın görme bozukluğunun ortaya çıkmasını ifade eder. Bir hastalık değildir yaşa bağlı olarak gelişen gözün bir takviye ihtiyacıdır. Okumada, el işi işlemede, iğne iplikle uğraşmada, tırnak kesmede vs görme bulanıklığı olur. Göz yorgunluğu ve baş ağrısı hissedilebilir. Migren hastalarında migren atakları sıklaşır. Uzak görmede problem olmayabilir. Tamamen yaşa bağlı bir durumdur. Uzun süren yakın uğraşılar bu probleme sebep olmaz, bu problemin daha çok hissedilmesine sebep olur. Yakın uğraşıları fazla olan insanlar yakın görme bozukluğundan doğal olarak daha çok şikayetçi olurlar.

    • Hipermetrop göz bozukluğu olan kişilerde biraz daha erken, miyop göz bozukluğu olan kişilerde biraz daha geç başlayabilir. 60 yaşına kadar gözlük derecesi yavaş yavaş artar. Bu durum gözlüğe alışma veya gözlüğün gözü tembelleştirmesi değil yaşla beraber uyum kaslarının iyice yaşlanması ve yetersizleşmesidir. Gözü yormanın ,okumanın, bilgisayarla uğraşmanın bozukluğun ortaya çıkmasına veya ilerlemesini herhangi bir etkisi yoktur.

    • Bazı insanlarda tam tersi bir durum olur, yaş ilerledikçe yakını iyi görmeye başlarlar. Fakat bu çok da sağlıklı bir durum değildir . Nükleer katarakt dediğimiz katarakt hastalığının bir belirtisidir.Bu hastalarda uzak görme mutlaka bozuktur. Çoğunlukla vaktini ev içerisinde geçiren, araç kullanmayan bu yaşlı kişiler uzak görme bozukluğunu çok da sorun etmez. Belirli bir süre yakını iyi görürler fakat katarakt ilerledikçe yakın görmeleri de bozulur.

    • Yeni nesil akıllı lensler bu bozukluğun tedavisinde çığır açmıştır. 45 yaşını geçmiş, yakın görme bozukluğu gelişmiş gözlerde akıllı lens uygulaması ile ömür boyu kalıcı bir çözüm sağlamak mümkündür. Uzakta da görme bozukluğu olan kişilerde yakın görme bozukluğu gelişirse, uzak yakın bir arada olan Multifokal gözlükler kullanılabilir

  • Ara 17, 2022

Son Yazılar

Tüm Yazıları Listele >>>

Randevu İçin

0 (344) 235 44 44

Uğur Göz Hastanesinde alanında uzman doktorunuzdan randevu almak çok kolay!

Randevu Al