Sarı Nokta Hastalığı

Sarı Nokta Hastalığı

 

  • Sarı Nokta Hastalığı

    • Gözün arka kutbunda retina tabakasının keskin görmeyi sağlayan bölgesi bulunur. Bu bölgeye tıp dilinde makula denir. Makulanın da en merkezi, en keskin gören bölgesine fovea denir.
      Görünüm olarak biraz daha sarımsı renkte olduğu için ”sarı nokta” olarak ta adlandırılır.

    • Bu bölgenin birçok hastalığı olabilir ancak yaşa bağlı olarak gelişen makula hastalığına sarı nokta hastalığı denir. Genellikle yaşa bağlı olarak gelişir. 60 yaş üzerinde görülme sıklığı artar. Genetik yatkınlık, kötü beslenme, sigara kullanımı sarı nokta hastalığına zemin hazırlayan başlıca faktörlerdir. Fovea bölgesi pırıl pırıl ayna gibi bir yüzey olacağına küflü rutubetli bir duvar gibi olur. Işığı algılama yeteneği azalır, giderek artan görme zaafiyeti oluşur.

    • Okumada zorlanma, az görme, eğri ve kırık görme gibi şikayetlerle başlar merkezi görmenin tamamen kaybına kadar gidebilir. Çevresel görme (yani dikkatli baktığımız noktanın etrafında çok keskin olmadan gördüğümüz görüntü) kaybolmaz , gözler körkaranlık hale gelmez.

    • Islak ve kuru olarak tanımlanan iki türü vardır. Kuru tipte retina tabakasında incelme, kuruma, nasırlaşma şeklinde dejenerasyon oluşur ve yavaş ilerler. Islak tipte retina altında damarlı zarlar gelişir su toplama ve kanama gibi problemler oluşur. Daha hızlı ilerler , şiddetli kanamalar ile ani görme kayıpları da yapabilir.

      Genetik yatkınlık, kötü beslenme, sigara kullanımı sarı nokta hastalığına zemin hazırlayan başlıca faktörlerdir.

      Sarı Nokta Hastalığı

      Normal

  • Sarı Nokta Hastalığında Tedavi

    • Kuru tip sarı nokta hastalığında destekleyici ilaç tedavileri verilir. Herhangi bir ameliyat, iğne veya lazer gibi tedavi uygulanmaz. Islak tip sarı nokta hastalığında destekleyici ilaç tedavisinin yanında tekrarlayan göz içi iğne uygulaması yapılır. İğne tedavisi başlangıçta ayda bir defa olmak üzere üç kez yapılır . Sonrasında vakanın durumuna göre, tedaviye alınan cevaba göre İğne tedavisine devam edilip edilmeyeceği belirlenir.

    • Şiddetli kanama veya retinada çekinti gibi durumlarda ameliyat yapılması da söz konusu olabilir. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu yani sarı nokta hastalığını şifaya kavuşturacak köklü bir tedavi yoktur. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve kısmi görme artışları sağlamak temel tedavi amacıdır.

    • Sarı nokta hastalığı genelde ileri yaşlarda olduğu için beraberinde Katarakt hastalığının bulunması da sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu hastalarda katarak ameliyatı yapılması kısmi görme artışları sağlar. Hastalık tamamen iyileşmese de kısmen görme artışı sağlamak ta önemli bir başarıdır.

  • Ara 17, 2022

Son Yazılar

Tüm Yazıları Listele >>>

Randevu İçin

0 (344) 235 44 44

Uğur Göz Hastanesinde alanında uzman doktorunuzdan randevu almak çok kolay!

Randevu Al