Katarakt Ameliyatı | Uğur Göz

Katarakt Ameliyatı

 

  • Katarakt Nedir?

    • Katarakt, göz içindeki doğal lensin saydamlığını kaybetmesi durumudur. Genellikle ileri yaşlarda görülen bir hastalık olmakla beraber genç yaşlarda, hatta doğuştan da olabilir. Sanki buzlu camdan dışarıya bakar gibi objeler net görülmez ve renkleri net seçilemez. Katarakt ilerleyici bir hastalıktır. Zamanla lensin opaklaşması artar ve görme daha da azalır.
      Sanki buzlu camdan dışarıya bakar gibi objeler net görülmez ve renkleri net seçilemez.

      Normal

      Kataraktlı Göz

  • Kataraktın Belirtileri Nelerdir?

    • - Görmede yavaş yavaş azalma
    • - Işığa hassasiyet, kamaşma
    • - Çift görme
    • - Okuma zorluğu
    • - Sonradan ortaya çıkan miyop
    • - Renklerin soluklaşması ve sararması
    • - Yakını daha iyi görmeye başlama
    • - Güneşli havada görme azalması
  • Katarakt Nasıl Tedavi Edilir?

    • Kataraktın tedavisi bugün için ancak ameliyatla mümkün olmaktadır. Modern tekniklerin gelişimi ile günümüzde katarakt ameliyatı iğnesiz, narkozsuz ve hastanede yatmadan yapılabilmektedir.
      Ameliyatla saydamlığını yitirmiş merceğiniz alınmakta ve yerine bu merceğin görevini yapacak , numarası hesaplanmış yapay göz içi lensi (IOL) konmaktadır. Halk arasında yanlış bilinenin aksine mercek takılmadan katarak ameliyatı yapılmaz. Yeni nesil akıllı lensler sayesinde katarakt ameliyatı olan hastalar uzağı iyi gördükleri gibi yakını da iyi görecek hale gelirler.
  • Ameliyet Ne Zaman Yapılmalıdır?

    • Çocukluk çağı kataraktları görülür görülmez, hiç beklemeden ameliyat edilmelidir . Ameliyatın gecikmesi tembellik riskinin artması ve başarı şansının azalması sonucunu doğurur.

      Erişkin katarakt vakalarında günlük yaşantınızı olumsuz etkilemeye başlayan görme azalması, kamaşma ya da iki göz arasında görme farkı varsa ameliyat zamanı gelmiş demektir. Günlük yaşantıyı olumsuz etkileme, kişinin yaşam şartlarına göre değişir. Aktif çalışan, bilgisayar kullanan, araç kullanan kişilerde daha erken aşamalarda ameliyat kararı verilebilir. Diyabet hastalarında zamanla katarak hastalığı da şeker hastalığı da ilerleyeceği için daha erken aşamada ameliyat kararı vermek gerekir.
      Katarakt hastalığı ilerlediğinde göz merceği sertleşebilir , kalınlaşabilir, eriyebilir bir nevi çürüme durumu olabilir.
      Bu durumlarda hem ameliyat zorlaşır , hem göz tansiyonu ortaya çıkabilir, hem de mercek takmak zorlaşır ve mercek takabilmek için ilave cerrahiler gerekebilir.

      Fakoemülsifikasyon denilen en modern katarakt cerrahisi yönteminde, korneadan çok kısa bir kesiden göz içine aletler ile girilir. Ultrasonik enerjisi ile lens çok minik parçalara ayrılır ve vakumla çekilir. Bu küçük kesi yerinden göz içine katlanabilir mercek yerleştirilir. Dikiş konulmadan operasyon tamamlanır.

      Fakoemülsifikasyon yöntemi tecrübeli ellerde yapıldığında, geniş bir kesi olmadığı için ve kapalı sistemde çalışıldığı için iyileşme süresi çok hızlı ve son derece güvenli bir tedavidir.
      Operasyon sonrası gözden tekrar dikiş alınması söz konusu değildir. Cerrahide standart olarak lokal anestezi uygulanmaktadır. Gözünüz uyuşturulduğu için operasyon sırasında bir şey hissetmeyeceksiniz, belki gözünüze hafif dokunmaları hissedebilirsiniz. Operasyon, kataraktınızın tipine göre, yaklaşık 5-10 dakika kadar sürmektedir. Doktorunuz ile operasyon sırasında her an iletişim halinde olabilirsiniz.

  • Katarakt operasyonundan sonra ikinci defa katarakt gelişebilir mi?

    • Mevcut kataraktlı lensiniz tamamen göz içinden alındığı için ikinci defa katarakt gelişimi kesinlikle söz konusu değildir. Katarakt operasyonu sırasında kataraktlı lens alındıktan sonra ince bir zar içine mercek yerleştirilir. İşte bu ince zar tabakası operasyon sonrası dönemde kalınlaşabilir. Bu durum operasyonun gidişi ile ya da operasyon sırasında meydana gelen komplikasyonlarla ilgili değildir.
      Merceğin yerinde durmasını sağlayan zarın beyazlaşması, yapısal olarak her gözde meydana gelebilir. Ancak genç yaş grubu ve diyabeti olan hastalar bu zarın beyazlaşması açısından daha risklidir.
      Böyle bir durumda, saniyeler içerisinde uygulanan lazer (YAG lazer) uygulaması ile problem tamamen tedavi edilir.
  • Katarakt operasyonu öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler!

    • Ameliyat sabahı kahvaltı edilebilir. Diyabet, hipertansiyon, astım gibi sistemik hastalıklar için kullanılan ilaçlar ameliyat günü kesilmemelidir. Ameliyat günü kullandığınız ilaçlarınızı yanınızda getirmenizde fayda vardır. Ameliyat günü yüz iyice yıkanmalıdır ve makyaj yapmaktan, losyon ve parfüm kullanmaktan kaçınılmalıdır. Ameliyat sırasında üzerinizdeki kıyafetler değiştirilecektir, sterilite açısından size verilen ameliyat kıyafetleri giydirilecektir. Ameliyat bittikten kısa bir süre sonra evinize dönebilirsiniz. Eve yalnız dönülmemesi, araba kullanılmamasında fayda vardır.
  • Ameliyatım Nasıl Olacak?

    • Ameliyat sırasında uyutulmayacağınız için her an doktorunuzla iletişim halinde olacaksınız, söylemek istediğiniz herhangi bir şey olursa doktorunuza o anda iletebilirsiniz. Ameliyatınız dikişsiz yöntem olarak bilinen FAKO yöntemi ile gerçekleşecektir. Bu yöntem sayesinde erken dönemde görmeniz artacaktır ve dikişlerin tekrar alınması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.
  • Damla Nasıl Konulmalıdır?

    • Damla konulmadan önce eller iyice yıkanmalıdır. Ameliyat sonrası doktorunuz size 2 farklı damla kullanmanızı önerdiyse, her iki damla aynı anda damlatılmamalıdır, iki ilaç arasında etkileşim olabilir. Birinci damladan 5 dakika sonra diğer damla konulmalıdır. Damla konulmadan önce şişenin çalkalanmasında fayda vardır. Damla koyarken yukarıya doğru bakılıp alt kapağınızı aşağıya doğru çekerek göz kapağının içine doğru, damlanın ucu göze değdirilmeden konulmalıdır. Damlalara gündüz boyunca devam edilmelidir, gece uyurken kalkıp damla konulmasına gerek yoktur. Size ek olarak bir şey söylenmediyse damlalarınızı 30 gün boyunca, size verilen saat tablosuna uygun olarak kullanmanız yeterli olacaktır.