Göz içi Enjeksiyon Tedavisi

Göz içi Enjeksiyon Tedavisi

  • Göz İçi Enjeksiyon Tedavisi

    • Bazı göz hastalıklarında çeşitli göz içi enjeksiyonları yapılır. Bu hastalıkların başlıcaları;

    • - Şeker hastalığına bağlı retinanın kanama ve ödem durumları

    • - Sarı nokta hastalığı

    • - Şiddetli göz içi iltihabi durumlarıdır

      Şeker hastalığına bağlı kanamalarda, kanamanın boyutuna göre kanamanın çekilmesi için veya vitrektomi ameliyatına hazırlık için göz içi enjeksiyonlar yapılır. Şeker hastalığına bağlı makula ödemi dediğimiz görme merkezinin su toplaması durumlarında da göz içi enjeksiyonları yapılır. Vakanın seyrine göre bu enjeksiyonları tekrarlamak gerekebilir. Yine şeker hastalığında kanama veya sızıntı olmadan iskemi dediğimiz retina dolaşım bozuklukları tespit edildiğinde, yabani damar oluşumunu engellemek ve argon lazer tedavisine hazırlık olarak göz içi enjeksiyonları yapılır.

    • Sarı nokta hastalığının ıslak tipinde görme noktasındaki damarlı zarları küçültmek için, kanama ve sızıntıları azaltmak için tekrarlayan göz içi enjeksiyonları yapılır. Bu vakalarda başlangıçta bir ay arayla en az üç kez enjeksiyon yapmak gerekir. Sonraki süreçte vakanın seyrine göre iğneleri tekrarlamak gerekebilir.

    • Retinal toplardamar tıkanıklıklarına bağlı kanama ve ödem durumlarında göz içi enjeksiyonları en önemli tedavi silahıdır. Bu vakalarda gözün durumuna göre tek bir enjeksiyon da yeterli olabilir on defa yapılması da gerekebilir. Özellikle şeker hastalığına bağlı komplikasyonların tedavisi için vitrektomi ameliyatı yapılacak hastalarda ameliyattan birkaç gün önce hazırlık için iğne tedavisi yapılır. Bu durumlarda yapılan iğne tedavisi ameliyat esnasında oluşabilecek kanamaları engeller.

    • İğne tedavisi sklera dediğimiz gözün beyaz kısmından, göz bebeğinin 3 mm kenarından en ince enjektörler ile yapılır. Damla anestezisi altında yapılır. Hastalar genelde ağrı duymaz. Sanki bir ameliyat yapıyormuş gibi göz hazırlanır, steril şartlarda yapılır. Ameliyathane dışında, muayene odası gibi yeteri kadar steril olmayan ortamlarda da yapıldığı olur ancak biz bunu çok doğru bulmayız ve iğne uygulamasını ameliyathanede yaparız. İşlem sonrası hasta normal günlük hayatına dönebilir, birkaç saat gözün kapatılmasında fayda vardır. Birkaç gün antibiyotikli damla kullanmak gerekir.

       

      Göz içi iğne tedavisi son yıllarda artarak uygulanan bir tedavidir.